2014. július 13., vasárnap


Könyvajánló #1

Sarah Dessen: Tökéletes

Fülszöveg:
Jason tökéletes. A zárkózott, maximalista Macy is az akar lenni, ezért jár a fiúval. De létezik-e tökéletes ember, és egyáltalán jó-e hibátlannak lenni?
Macy sokáig úgy érzi, a válasz igen. Ezen a nyáron azonban megismerkedik egy egyáltalán nem tökéletes csapattal: a Wish partiszerviz fiatal munkatársaival. Ez a barátság és az új szerelem a büntetett előéletű, de jóravaló és művészi hajlammal megáldott Wesszel felszabadítja, boldoggá teszi, s átértékelteti a lánnyal egész addigi életét, kapcsolatát „tökéletes” édesanyjával. Végre elkezdheti feldolgozni imádott apja halálát is, amiért alaptalanul felelősnek érzi magát.





Történet: 
Kezdeném azzal, hogy a futás gyönyörű keretet ad a történetnek. (Ezt nem fejtem ki bővebben, mert utálok spoilerezni!) Nincsenek benne természetfeletti lények, sem híres sztárok, csak egyszerű, hétköznapi emberek, akik nyugodtan élik átlagos életüket. Mégis borzasztóan izgalmas fordulatok vannak benne és, amikor már kezded azt hinni, hogy semmi baj nem lesz, becsap a mennykő.
Minden egy átlagos nyári délutánon kezdődik, mikor Macy elbúcsúzik barátjától, aki táborba megy, majd besegít édesanyjának az aktuális parti lebonyolításában. Ekkor találkozik a tökéletesen tökéletlen Wish partiszerviz bájos tagjaival, akik magukkal ragadják és elkalauzolják az élet kiszámíthatatlan ösvényeire. A nyara további részét a tőlük kapott munkák által szerzett tapasztalatok felhasználása tölti ki. Az új barátok szerzése, a szabályok megszegése, az élet élvezése és a tény feldolgozása, hogy senki sem tökéletes.

Szereplők:
Macy: anyuci kis lánya. Miután édesapja meghal egyfajta védőburkot képez magának azzal, hogy tökéletes próbál lenni. Azonban a későbbiekben kezd ráébredni, hogy a tökéletesség nem is olyan jó. Nem baj, ha néha nap foltos a ruhád, leöntöd az egyik vendéget vagy annak ellenére kilógsz a házból, hogy anyád egész életedre szobafogságra ítélt. A szabályok arra valók, hogy megszegjék őket.

Wes: igazi művészlélek. Ugyan büntetett előéletű, de mindennél jobban óvja öccsét és a családja többi tagját. Zárkózott, visszahúzódó és nem szeret hencegni még a saját maga által elért sikerekkel sem. Pont ezért tiszteli mindenki a könyvben és szerintem az olvasók körében egyaránt.

Jason: a tökéletes pasi, legalábbis a szülők szerint. Az iskola legkiválóbb tanulója, aki a könyvtárban dolgozik, Agytáborba jár és megijed attól, ha valaki azt mondja neki, hogy szereti… ez a srác egyszerűen unalmas.

Wish partiszerviz: a legtökéletlenebb társaság, mégis a legtökéletesebb barátok. Idióták tömkelege, akiknél valami mindig balul sül el, pont ezért vidámak, azok a részek melyeket Macy velük tölt el. Továbbá öt csodálatos tagja van: Kristy, Monica, Wes, Bert és Delia.

Miért ajánlom:

Senki sem tökéletes, de pont ez a jó az életben. Nem vagyunk egyformák, vannak furcsa szokásaink és egyedi vonásaink, sebhelyeink. Ne akarj mindenkinek megfelelni, mert úgy sem fog sikerülni. Ez a könyv is pont erről szól.
Tökéletesnek lenni fárasztó, de még inkább unalmas. Miféle izgalmak várnak egy olyan életben, ahol nem jársz el otthonról, könyvtárban dolgozol nyáron és minden napod egyforma? Semmilyen. De ezen változtatni lehet egyetlen estével is.
Mikor kicsit több, mint egy éve megkaptam születésnapomra a könyvet csak felraktam a polcra és hagytam porosodni. Érdekelt ugyan és a borítója is megmozgatta a fantáziam, de az akkoriban megszerzett Végzet Ereklyéi köteteim jobban foglalkoztattak. Ám most akadt időm és nem volt más könyvem, így neki álltam az olvasásának. És meg kell mondjam, egyáltalán nem bántam meg a döntésemet.
A könyv varázslatos, a történet magával ragad, a szereplők helyzetét könnyen átérezheted. Talán pont a tökéletlenség és a mindig időzített bombaként sétáló társaság vidámsága, miatt közelít mégis e könyv a nem létező tökéletesség felé.

xoxo,
Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése