2014. december 12., péntek

About Christmas^^

Ho-ho-ho ^^


Nem, nem a horgász, hanem a Mikulás :D.
Mint már említettem, hogy kedvenc ünnepem a Karácsony, így most ebben a hónapban a szokásosnál több poszttal foglak titket meglepni.


Most karácsonyi babonákkal, mítoszokkal érkeztem.


Tudtad e...

....hogy a karácsony szavunk a szláv "kracsunból" származik, ami téli napfordulót jelent?
....hogy a karácsonyfára helyezett girland a bibliai tekergő kígyót jelképezi, a csillogó piros gömbök pedig a tudás fájának almáira emlékeztet?
....hogy Nápolyban karácsonykor a mandulából készült Roccocco-kekszet eszik, és vörös borban, Lacrima de Gesuba (Jézus könnyeibe) mártogatják?
....hogy Hegyesi József magyar szakács 1891-ben már 17 féle szaloncukrot készített?
....hogy Lengyelországban karácsonykor a 12-es számnak jelentősége van: a háziasszony 12 különböző ételt készít, és a karácsonyi kompótot is 12 gyümölcsfajtából állítja össze, arra emlékezve, hogy Jézusnak 12 tanítványa volt?
....hogy a finnek december 24-én tartják a mindenszentek ünnepét?
... hogy a szaloncukor igazi hungarikum hagyományosan magyar édesipari termék – szemenként selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorva –, amelyet a magyar családok a  karácsonyfa díszítésére is használnak.



- Kevesen tudják, de a fenyőfát csak karácsony napján kell bevinni a lakásba, mert ha hamarabb tesszük, akkor kapzsiságunkkal felhívjuk az ártó szellemek figyelmét. 

- Az ajtó fölé akasztott friss fagyöngyöt látva azonban visszafordul minden szellem és rosszakarat. Érdemes egy évig ott is hagyni. 

- Ha karácsony estéjén gyertyát teszel az ablakba, és hagyod leégni, magadhoz vezeted a jószerencsét.

- Ezen a napon öltözz a legszebb ruhádba, hogy így biztosítsd a család békéjét. De ne viselj semmi újat, mert az balszerencsét hoz.

- Felejtsd el a kölcsönkérést és a kölcsönadást, ami szintén elviszi a szerencséd. 

- Aki karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszik, az sok pénzhez jut. 

- Aki pedig halat falatozik, az úgy fog előre haladni a karrierjében, mint amilyen sebesen a hal úszik a vízben.

- Ha a megtisztított hal pikkelyét a pénztárcájába teszi, akkor gazdagság is vár rá a következő évben.

- Régen a megterített karácsonyi asztal alá gabonaszemeket helyeztek, hogy így biztosítsák az eljövendő év jó termését és bőségét.



- Süss a karácsonyi süteménybe pénzérmét vagy gyűrűt. Akihez a pénzzel töltött sütemény kerül, az anyagiakban mindent elér, amit szeretne, aki pedig a gyűrűt találja meg, a munkában és a szerelemben lesz szerencsés. De a vacsora előtt semmiképp se kóstolgassátok a desszertet, mert azzal elvágjátok a szerencsét.

- Ha már mindenki jóllakott és elhagyta az asztalt, akkor is hagyj egy kis kenyeret az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben. Éjfélkor azért még egyetek egy almát, ami jó egészséget hoz majd.


- A karácsonyi asztalról összesöpört morzsát nehogy kidobd az ünnepek vége előtt, mert megóvja a ház népét a betegségektől. A szemetet egyébként sem ajánlatos kivinni a házból, ugyanis a szeméttel együtt a szerencse is távozik. A néphit szerint söprögetni is csak az asztal alá szabad.

-Karácsonykor ne hagyd a munkát másra: a következő évben többszörösen kell majd visszaadnod.

Személyes kedvencem..:
Luca-napi jósold meg a férjedet
Igen, melyik tinit ne izgatna egy ilyen babona? Talán 6.-as lehettem, amikor olvastam Meg Cabot - Egy nevetlen hercegnő c. sorozatát. Annak volt egy külön kiadása, amiben különböző országok hiedelmeit, szokásait gyűjtötték össze. Igen, Magyaroszág is benne volt, azon belül ez a Luca napi hagyomány. 

Luca napja - December 13.
Úgy tartották, hogy a hajadon lányok felírták 12 kicsi cetlire az általuk kedveld fiúk neveit. A könyv szerint a párnájuk alá rejtették ezek kis papírokat összehajtva, és minden nap egyet este a tűzbe dobtak. Kivéve december 24-én megmaradt egyet, mert azt kihajtogatták - és a papíroson álló fiú lesz a jövendőbelije.
Kicsit keresgéltem a neten, és volt olyan változata, hogy belesütötték a papírokat a süteménybe, és megették az aznapi... Nos ezt nem ajánlanám. Én maradnék a könyvben olvasottaknál.

Mi kell hozzá?
- 12 kicsi papír
- 1 toll
- 12 fiú neve [szerelmes vagy belé, tetszik, bejön, kedveled]
- ágy helyett én inkább egy nejlonzacskót [vagy valamilyen kisebb dobozt] ajánlanék, ugyanis szerintem senki nem alszik vigyázva, így az is meglehet, hogy elveszik pár cetli
- kisebb önkontroll - hogy kibírd, nem hajtogatod minden nap ki az összes papírt

Oh, és nem szabad megnézni, hogy az adott napon kit fogsz elégetni!

Miss D.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése